De Smart Innovation Factory (SIF) helpt bedrijven en organisaties bij het identificeren en benutten van kansen om maatschappelijke problemen op te lossen met sensordata. Dat klinkt boeiend, maar ook best abstract. Aan de hand van dit overzicht proberen we alvast enkele algemene vragen op een heldere manier te beantwoorden.
Zowel private als publieke partijen met een sterke ambitie en probleemstelling zijn welkom bij de Smart Innovation Factory om samen naar oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen te zoeken.
Onze joint venture maakt dat de Stad Mechelen vandaag mee aan de kar trekt, maar geen enkel project wordt voorgetrokken of afgekeurd wat betreft geografie, politiek, industrie of wat dan ook. Iedereen is welkom!
In deze fase ligt de focus op Vlaanderen vermits we, onder andere, samenwerken met Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), Vlaams Agentschap Innovatie & Ondernemen (VLAIO), en Digitaal Vlaanderen om Vlaanderen mee op de kaart te zetten als slimme regio. Omdat we subsidies ontvangen van deze Vlaamse organisaties wordt het moeilijker om buiten Vlaanderen ideeën uit te werken. Desondanks kunnen we, met de hulp van vele (Europese) programma’s, de vleugels uitslaan buiten Vlaanderen.
We sluiten echter geen enkele opportuniteit uit en zien projecten over de grenzen heen met plezier onze kant uitkomen.
Bij de Smart Innovation Factory maken we onderscheid tussen drie persona’s.
Jij hebt:
- Een maatschappelijk probleem gevonden waarvoor je een oplossing zoekt aan de hand van slimme data;
- Een schat aan sensordata, maar geen afzetmarkt;
- Of een IoT-idee als oplossing waarvan je niet weet wat de datamogelijkheden zijn.
Elke persona zal een ander traject doorlopen. In essentie zorgt de Smart Innovation Factory er vooral voor dat de juiste mensen met de juiste profielen worden samengebracht. Je hoeft dus niet technisch onderlegd te zijn wanneer je voor een complexe uitdaging staat of specifieke data slim wenst in te zetten in een breder kader.
Jij bent de expert binnen de uitdagingen die jou aanbelangen. Wij brengen je in contact met ons ecosysteem aan data analisten en ontwikkelaars die werken met de nieuwste technologieën. Zo zorgen we samen voor een slimme, datagedreven oplossing voor jouw complexe uitdaging. Voorts kijken wij mee of je project schaalbaar is en effectief op een innovatieve manier een maatschappelijk probleem oplost.
Na breed in te zetten op verschillende maatschappelijk relevante thema’s die allen focussen op innovatie en duurzaamheid, werd er beslist de scope doelgericht te vernauwen tot mobiliteit.
De keuze om de scope van het project te beperken is ingegeven door een strategische focus op een van de meest urgente en dynamische uitdagingen van deze tijd. Mobiliteit biedt immers een concreet en meetbaar domein waarin sensordata een directe en zichtbare impact kunnen hebben op de levenskwaliteit van mensen en de efficiëntie van stedelijke infrastructuren. Deze gerichtere focus maakt het ook mogelijk om expertise te verdiepen, middelen efficiënter in te zetten en innovatie te stimuleren binnen een specifiek gebied, wat uiteindelijk leidt tot meer substantiële en schaalbare resultaten.
Zeker in deze crisisjaren wat betreft torenhoge energieprijzen, uitdagende kernverdichting en complexe mobiliteitsknopen, blijven we ons voorlopig op dit thema richten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we nooit voorbij die paden zullen treden. Zolang het maatschappelijk belang maar primeert.